All Areas Blog

Trans Nederland

Het verslag van de TransNederland:

(wat uitleg over de voorbereiding kan je hier lezen)

Dag 1:

Woensdag 1 april om 10:08 exact ben ik aan de Noordkaap vertrokken. Gelukkig waren m'n schoonouders Mil & Hilda zo vriendelijk geweest mij daar af te zetten. De eerste kilometers gingen goed. Een strakke noordwestenwind blies de eerste uren in de rug en het bleef nog droog.

Tot ik de kanaaldijk langs het Eemskanaal opdraaide. Op deze dijk had men pas een stuk vernieuwd met kleigrond: na 20m op dat stuk hing heel m'n fiets onder de klei. Ik heb er alles met een steen moeten afschrapen, fiets opheffen en zo verder. (achteraf gemerkt dat Willem er een variant voor heeft uitgetekend...). Na een frietje in de snackkeet nabij Haren begon het regenen. Voor de rest van de dag was het regenjas aan en uit. Ter afwisseling was er af en toe een hagelbui.

Het zou jammer genoeg een constante vormen tijdens de TNNZ: door de neerslag van de afgelopen weken was de ondergrond volledig verzadigd. Lange modderstroken, zompige grasstukken: het vrat energie en verhinderde om wat tempo aan te houden. En er was ook de stormschade: de paadjes lagen vaak bezaaid met takjes die in de wielen bleven steken (gelukkig reed ik ss) en omgevallen bomen. Aan de Sallandse heuvelrug had ik voorzien om te blijven slapen aan de paal. Vlak voor ik daar kwam verdween m'n voorwiel plots in een onschuldig uitziend plasje: ik ga overkop en land in een plas. Gelukkig zonder erg en met wat moeite lag ik om 01:00u droog en wel in mijn tentje.

Dag 2: donderdag 2 april

Na een goede nachtrust word ik om 06:45 wakker: bijna overslapen! Alles terug op de fiets binden, nieuwe band steken vooraan (zat met een leegloper blijkbaar) en met een stralend zonnetje gaan we weer op pad. De Sallandse heuvelrug is overigens een mooie passage van de TNNZ. In Holten vulde ik mijn mondvoorraad aan en kocht ik nieuwe binnenband zodat ik met gerust gemoed verder kon. De dag ging gezapig voorbij. Minder regen dan gisteren maar de modder maakte het regelmatig een zware bedoening.

Tegen de avond was ik in de Maasduinen: misschien wel het mooiste stuk van heel de route. Lange singletracks, mooie omgeving. En vooral weinig modder! Omdat ik wat achter zat op m'n schema en na een telefoontje met het thuisfront besloot ik die nacht door te rijden.

Dag 3: vrijdag 3 april

Na Venlo kwam het Brachter Wald. Die naam ga ik nog lang onthouden: een lang stuk met singletracks waar niet of nauwelijks te fietsen viel: modder, steil, takken. Het was ook daar dat ik dacht: 'Hoe krijgen ze het hier in het midden van het bos zo hard omgeploegd?' en vervolgens op 10m van mij een paar everzwijnen zie . Hééél stilletjes doorgereden!! Na de nacht komt de dag en na regen komt zonneschijn. En beide bleken ook vandaag zo te zijn: heel de dag een stralend zonnetje!

En ook het parcours was amusant met oa de mtb-route rond Brunssum en het parcours aan Snowworld in Heerlen. De kombocht-afdaling met volgepakte fiets was een hachelijke onderneming, gelukkig ben ik heelhuids beneden geraakt. Vanaf dan werd het parcours wat heuvelachtiger, wat het laatste beetje kracht helemaal uit de benen liet sijpelen. Na 51u en 57min stond ik aan het drielandenpunt.

Het was de eerste keer dat ik een dergelijk bikepack-trip alleen deed. Daarvoor is deze Transnederland zeer geschikt: mocht er iets misgaan dan is het dichtstbijzijnde dorp maximaal een half uur van je vandaan. Al had je dikwijls toch het gevoel te hebben van in the middle of nowhere te zijn. Smaakt naar meer (al had ik dit tripje liever niet alleen gedaan )!

Hartelijk dank aan Willem voor de track, Mil voor de lift, Elias voor de backup en de voetbalploegen van Coevoorden en Wellerlooi om de bidons te vullen!

Enkele foto's kan je hier bekijken.

Lees 625 keer Laatst aangepast op woensdag, 15 april 2015 03:48
Log in om reacties te plaatsen
 
 

Onze sponsors

contact

Email ons
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U bevindt zich hier: Home All areas Blog All areas Blog Trans Nederland